Shortcut to heaven

Geschreven door Blogdoc

Negenenzestig jaar is ze, en ze is geestelijk helemaal op. Ik bezoek haar met enige regelmaat, want Desirée ziet voor zichzelf eigenlijk geen toekomst meer. Enkele maanden geleden heeft ze me gevraagd of ik haar wil helpen om uit het leven te stappen.

Dat leven is voor Desirée niet bepaald zachtzinnig geweest.  Haar moeder overleed toen ze nog maar 11 jaar oud was en haar vader kon de zorg voor het grote gezin niet aan. Hij was vaak dronken en agressief en menigmaal moest ze als kind haar fors beschonken vader uit de kroeg halen, wat ze als beschamend en vernederend ervoer. Haar relatie met haar eerste vriendje was dan ook meer gemotiveerd door het verlangen om te ontsnappen uit de onveiligheid dan door liefde. Al snel ontpopte haar man zich als een kopie van haar vader: hij bleek een agressieve alcoholist en mishandelde Desirée op alle denkbare manieren. 

Wederom vluchtte ze, nu door te solliciteren naar een baan in het onderwijs. Daar bleek ze het goed te doen en in de loop van de jaren klom zij uiteindelijk op tot directrice van een school. Even leek alles goed te gaan – totdat het noodlot toesloeg en alle opeengehoopte  trauma’s uiteindelijk hun tol eisten. 

Desirée stortte letterlijk ineen. Zomaar, schijnbaar zonder enige aanleiding. Er volgde een opname. Haar toestand was belabberd en een overplaatsing naar een psychiatrische kliniek bleek nodig. En daar zou zij uiteindelijk 27 jaar lang onafgebroken blijven.

Alle denkbare behandelingen werden op haar losgelaten. Gesprekken, pillen en vele elektroshocks konden haar niet meer helpen. Desirée was uitbehandeld, zoals dat in jargon heet. Zij kreeg een sociale huurwoning toegewezen en vervolgens moest deze tot op het bot getraumatiseerde, beschadigde en gehospitaliseerde vrouw,  reddeloos na tientallen jaren opname in een psychiatrische instelling, plots zichzelf zien te bedruipen. 

En nu zaten we samen hier. Desirée wilde niet meer, ze was de strijd moe. 

Ik voelde de innerlijke strijd in mij woeden. Enerzijds voelde ik mee met de uiterst verdrietige situatie van deze veelgeplaagde vrouw. Maar fysiek was ze fit, en haar vraag om haar een waardig sterven te bezorgen voelde alsof ze van mij de ultieme bevestiging vroeg van het feit dat zij niet meer de moeite waard was – en dat was wel de laatste boodschap die ik haar gunde.

“Ik durfde het je eerst niet te vragen”, vertrouwde ze me toe. 

“Waarom niet?”

“Omdat ik bang was dat ik na een euthanasie niet meer in de hemel zou komen”. Desirée was zeer gelovig. 

“En daar ben je nu niet meer bang voor?”

“Ik heb dat met de dominee besproken. God heeft mijn lijden gezien, zegt de dominee. En Hij heeft er begrip voor dat ik niet meer kan”. De dominee had kennelijk een kort lijntje met God, dacht ik bij mezelf. 

“Dat is een geruststelling, kan ik me zo voorstellen?” 

“Ja, zeker”.

“Ik zou me ook haast niet kunnen indenken  dat je na zoveel leed door God gestraft zou worden”, antwoord ik. “Maar – wat zou er voor jou nodig zijn om toch nog door te kunnen met het leven?”

Ze kan het zo niet bedenken. Haar besluit lijkt vast te staan, en het begrip dat God haar bij  monde van de dominee getoond heeft lijkt de laatste barrière te hebben weggenomen. Enerzijds ben ik er niet blij mee, want ik voel weerstand bij deze euthanasievraag. Anderzijds, zo bedenk ik: deze dominee heeft wel de menselijkheid verkozen boven het religieuze dogma en is kennelijk heel belangrijk voor Desirée. Ik besluit daarom tot een voorstel. “Zullen we de dominee de volgende keer uitnodigen om bij ons gesprek aanwezig te zijn?”. 

De dominee is een bescheiden vrouw met een vriendelijk gezicht. Alleen een eenvoudige ketting met een fors uitgevallen kruisbeeld verraadt haar functie. Ze is een generatie jonger dan Desirée. Ik voel meteen sympathie voor haar, want ze maakt een oprecht betrokken indruk.  Ze is meer menseljk dan religieus aanwezig,  hoopt dat Desirée uiteindelijk voor het leven zal kiezen maar belooft haar tot het allerlaatste moment bij te staan als dat toch niet haalbaar zou blijken. Ik realiseer me dat Desirée vermoedelijk voor het eerst in haar leven onvoorwaardelijk zichzelf mag zijn. 

In de loop van een aantal maanden hebben we regelmatig driegesprekken. Bij een afspraak in januari vertelt Desirée me dat ze iets voor zichzelf gekocht heeft. Ze kijkt me met een afwachtende blik aan: het is duidelijk dat ik moet doorvragen. “Nou ben ik toch benieuwd!”. 

Ze haalt een boekje te voorschijn en laat het me zien: het is een agenda voor het nieuwe jaar. Mijn hart maakt een sprongetje. “Wat goed! En wat betekent deze agenda voor jou?”, vraag ik hoopvol. 

Desirée vertelt met enige voorzichtigheid dat ze heel fijne gesprekken heeft gehad met de dominee en een paar keer bij haar thuis is uitgenodigd om met haar gezin mee te eten. Ze voelde zich welkom, een gevoel wat eigenlijk helemaal nieuw voor haar was. En het had haar doen twijfelen. Zou het toch nog een soort van toekomst voor haar weggelegd zijn? “Maar ik aarzel ook. Want als ik het nu toch nog eens een paar maanden probeer, heb ik dan mijn kans op een euthanasie in de toekomst verspeeld?” 

Ik verzeker haar dat dat niet het geval is en dat ze alle tijd krijgt om de ontluikende positieve gevoelens ruim baan te geven. We spreken af om dit te doen en na een half jaar te evalueren. In de tussentijd houdt Desirée intensief contact met de dominee. 

Als We volgens afspraak een half jaar later weer gedrieën in de huiskamer zitten, maakt ze de balans op. Het voelt als een cliffhanger in een surrealistisch verhaal. 

“Vertel jij het?, zegt ze vragend tegen de dominee. 

“Nee, dit moet je zelf zeggen”. 

En alsof ze met haar woorden een prachtig cadeau uitpakt, legt Desirée uit dat het afgelopen half jaar voor haar een openbaring van menselijkheid en liefde is geweest. Niet alleen de dominee zelf was er voor haar geweest, maar ook haar hele gezin, waar ze zich meer welkom had gevoeld dan ze ooit eerder had ervaren. En nu had ze het mooiste geschenk gekregen dat ze zich kon voorstellen. Ze knikte naar de dominee, die het woord overnam. 

“We hebben hier met het gezin heel lang en uitgebreid over gesproken. En we zijn het er met zijn allen over eens dat het zó fijn is met Desirée in ons midden dat we besloten hebben haar te adopteren als een volwaardig lid van ons gezin, onze moeder en grootmoeder. Hoe het leven ook verder gaat”.

“De dominee heeft mij het leven teruggegeven”, vult Desirée aan, “en daarom heb ik besloten dat mijn leven inderdaad verder mag gaan”. 

Ik weet niet wat ik hoor. Dit had ik niet zien aankomen. Verbazing, respect en verwondering vermengen zich tot diepe ontroering. In dit unieke moment ben ik getuige  van een van de mooiste daden van naastenliefde die ik ooit mocht aanschouwen. 

Desirée staat op en omhelst me. We praten nog lang na en als ik vertrek, pak ik de dominee vast en spreek ik mijn onuitsprekelijke respect voor haar uit. “Ik ben eigenlijk niet gelovig”, beken ik. “Maar als God bestaat, dan heb heb jij dat vandaag onomstotelijk laten zien”. 

In gedachten verzonken loop ik naar buiten.  En als ik mijn blik omhoog richt, realiseer ik me dankbaar dat ik vandaag een les voor het leven heb geleerd: de hemel is daar waar wij hem zelf maken. 

Blogdo©

Dit stuk verscheen eerder in de 6e editie van het magazine We are pioneers.

Reacties (46)

 • Wat een prachtig en hoopvol verhaal, vol menselijkheid en compassie. Het komt voor mij heel dichtbij, omdat ik zelf nog maar kort geleden in een diepe psychische en emotionele crisis terechtkwam, na 62 jaar in overlevingsmodus te hebben geleefd. Ik viel in een eindeloos groot, leeg, zwart gat en had de meest afschuwelijke, onbeheersbare angsten. In het diepst van die crisis wilde ik niet meer leven. Als euthanasie een heel kort en ‘gemakkelijk’ traject zou zijn geweest, had ik hier nu niet meer gezeten. Gelukkig ben ik inmiddels met de nodige ondersteuning langzaam op aan het krabbelen, al is het heel zwaar en heb ik het gevoel dat ik nu pas aan het leren ben om te leven als mijzelf, en dat is een ongelooflijk kwetsbaar, maar ook heel puur en bijzonder proces.
  Dank voor het delen van dit hoopvolle verhaal vol liefde!
  Liefs, Mai

 • Saskia Smolders-Stel

  Wat een bijzonder mooie gebeurtenis die je met ons deelt! Wat lieve mensen en echte liefde voor mensen kan doen is zo ontzettend fijn en bemoedigend om te mogen lezen !! Vooral in deze wereld waarin we leven! Waar we steeds minder voor een ander over hebben!
  Ook mooi om jouw gevoel en gedachten gang hierin en in het proces te mogen lezen! Héél bijzonder dat je Desiree zo begeleid, haar in haar waarde laat en ondanks je terughoudendheid van binnen , toch haar wens respecteert en haar zou gaan helpen haar wens na haar zware leven te vervullen!
  Blij wordt ik hiervan en ik wens Desiree bij deze nog heel veel goede en liefdevolle gebeurtenissen in haar verdere leven en mocht het tegenzitten dan is ze niet meer alleen.

 • Wat een mooi levensverhaal ondanks het verdriet en pijn. Ik heb het verhaal met tranen in mijn ogen gelezen. En wat een fantastische dominee en huisarts!!! Mijn grote en diepe RESPECT voor jullie !!!! En een dikke knuffel voor Desireé.
  (PS: ondanks de achternaam… GEEN familie van de klimaatdrammer)

 • Holy moly Jan, wat een ontroerend mooi verhaal is dit, het raakt me (met een moeder die na 24 jaar psychiatrische inrichting daar stierf aan een gesprongen aorta) op vele lagen! Heel erg dankbaar dat je dit deelt. En nu hoop ik heel erg voor Désirée dat zij mag ervaren dat het uiteindelijk haar eigen Goddelijkheid is die haar in staat stelt te reageren op de medemenselijkheid buiten haar. Zodat ze uiteindelijk zo gaat vertrouwen op haar eigen de moeite waard zijn dat ze daarvoor geen bevestiging van buitenaf meer nodig heeft. Zelfs niet van die über lieve dominee en haar gezin. Dan zal ze echt vrij zijn om van zichzelf te houden en in alle volheid van zichzelf te houden. En dat gun ik Désirée zo ontzettend! Met warme hartegroet, Adjana

 • Wat een respect en moed voor u :”Zullen we de ds uitnodigen voor een gesprek?”
  Alle lof! Wat een doortastende arts!
  En.. de hemel is daar waar Christus is!

 • René Klunder

  Jan, ik heb het gevoel dat je behoort tot de beste huisartsen van Nederland en omstreken. Te bedenken dat je behoort tot de groep open en eerlijke medici die in het korte verleden zo ontzettend belaagd zijn door nitwits, staatsafhankelijke pseudo-wetenschappers, volgzame schapen van de georkestreerde nieuwe wereldorde en domme marionettenpolitici. Al 3 jaren graaf ik me vast in deze materie en ben erg blij dat er nog mensen zijn zoals jij. Hopelijk winnen we door medemenselijkheid van lieden die alleen voor eigen gewin gaan.
  Ik zie uit naar je volgende verhaal. Deze maakte mijn ogen meer dan vochtig.

 • Wat een prachtig ontroerend verhaal.
  Hopelijk mag Desiree nog vele mooie momenten beleven en zich koesteren in de liefde van deze mooie familie!🍀🍀🍀💝

 • Prachtig! Ik voel diepe dankbaarheid naar de dominee en haar gezin toe. Wat fijn voor Désirée. Wat geweldig dat ze ook die kant van het leven, maar vooral ook die kant in haarzelf, nog heeft mogen ontdekken, voelen en ervaren. Ik hoop dat ze er nog heel veel van dit soort jaren bij krijgt.

  Hartegroet,
  Annès

 • Precies Jan, God is daar waar liefde is, dus in ons allemaal en niet buiten ons zelf 😉 Prachtig verhaal!

  Warme groet, Anita

 • Margreet Kwekkeboom

  Dankjewel voor dit prachtige verhaal.
  Steeds weer verbaas ik me erover hoe sterk de wil tot “ leven” is.
  Elk ankertje probeert de ziel uit te bouwen tot een hecht anker.
  Dit geeft ook een ieder die dit leest weer de kracht om echt naar de ander te kijken om te zien of een van de mensen in de directe omgeving ( even) een houvast nodig heeft.
  Zo kunnen we ons beider leven verrijken en daarmee verlengen.

 • Tussen alle wereldse intriges en bedrog lees ik hier ineens een menselijk verhaal. Een verhaal hoe 3 mensen moeten omgaan met het leven en de dood. Een verhaal dat niemand ziet alleen zij die kunnen kijken.
  Bedankt voor het delen van deze mooie gedachten, Raymond

 • Jeannette van der schuit

  Een zeer bijzonder verhaal! Heel goed dat je die euthanasie vraag in principe niet ziet zitten bij haar! Hopelijk gaat het steeds beter lukken om euthanasie te voorkomen!

 • Wat een prachtig verhaal. Zo ontroerend en zo’n menslievend werd de oplossing aangereikt. Heel erg mooi, ik heb genoten. Ook prachtig omschreven en het dilemma waar je als arts en dominee en ik in een andere situatie als moeder, mee te maken hebt. Dank voor het verhaal en het delen.

 • In deze bizarre wereld, waarin een hoop ellende is en ook vooral dat in het nieuws komt, zijn er gelukkig nog mensen die begrijpen wat liefde is en hoe een liefdevolle samenleving er uit kan zien.
  Jan, jij bent jij zo’n mooi mens en wat fijn dat je dit deelt, zodat een ieder daarvan kan leren!

 • Cindy de Winter-de Vijlder

  Wat een bijzonder verhaal..kippevel…hiermee wordt maar weer eens duidelijk dat verbinding zoveel belang heeft dan veroordelen en uitsluiten. Ik hoop dat Dersireé nog jaren mag blijven genieten van het leven en haar nieuwe liefdevolle familie.

 • Beste Jan.
  Kippenvel van dit verhaal. Jouw integere rol als huisarts en de ( ik heb er eigenlijk geen woorden voor ) rol van de dominee hebben deze vrouw doen beseffen dat ze er mag zijn dat ze ertoe doet. Deze lichtpuntjes hebben mensen nodig in deze barre tijden. Dank je voor het delen het maakt dat ik weer even kan voelen dat er hoop is voor de mensheid

 • Wat een ontzettend bijzonder verhaal, Jan ! En wat schrijf je het mooi in woorden.
  Magisch soms echt, wat mensen voor elkaar kunnen betekenen.
  Geweldig ❤️

 • Wat een mooie ontroerende blog. Het raakt mij enorm, ook om de herkenbare situatie.
  En ik er zeker van ben dat er een God en engelen bestaan, en liefdevol zijn. Ik heb een bijna doodervaring gehad (bde) en ik was bijna bij het prachtige liefdevolle licht, toen ik terug werd geroepen door een familielid. Ik was boos omdat de weg er naar toe (tunnel) zo goed voelde, voelde zoveel liefde! niet te beschrijven. Als ik het vertel aan iemand dan krijg ik tranen in mijn ogen.
  Ik ben dankbaar dat ik terug ben geroepen, het was ook mijn tijd nog niet. Ik praat er sinds 12 jaar pas over en heb er veel over gelezen. En ben het spirituele pad opgegaan en nog steeds groei. Erg bijzonder. En mensen heal met handoplegging (quantum touche) dat kan iedereen trouwens! En is niet zweverig.
  Alles en iedereen is eigenlijk liefde, ik voel me iedere dag liefdevol, soms is het moeilijk om het vast te houden door externe factoren…maar zet het zsm om, omdat het goed voelt 💜 liefdevolle groet aan iedereen

 • Een heel bijzonder verhaal!! Ik merk steeds meer dat als ik mijn hart open en het oordeel los laat en doe wat binnen mijn vermogen ligt, er hele mooie dingen kunnen gebeuren. Zelf heb ik op 1 december jl. letterlijk op straat een vrouw (48 jaar) aangesproken bij wie ik voelde dat het niet goed met haar ging. Zij verblijft in een psychiatrisch centrum en wilde eigenlijk niet verder leven. Ik heb daar best wel het nodige commentaar op gehad (psychiatrie: eng, gevaarlijk……), maar als ik zie hoe het nu met haar gaat (en dat is zeker niet alleen mijn verdienste) dan ben ik tot op vandaag nog steeds blij dat ik mijn hart toen gevolgd heb. Laten we wat meer kijken naar de mens achter “de stoornis” en bij jou Jan en zeker ook bij deze dominee proef ik deze intentie heel sterk. Dank voor dit indringende verhaal!

 • Rose Lane van Bruggen

  Hallo Jan, wat een hartverwarmende ervaringen deel je met ons. Zo mooi, indringend, en zeer hoopvol. Wat liefde vermag is in deze ervaringen heel duidelijk. En jij, Jan, bent er mee begonnen…, door Désiree te horen en te zien… Dank je voor wie je bent, een HART gedragen mens. En dank je dat je deze ervaringen deelt, ik hoop dat Désiree helemaal mag ontspannen in de liefde die haar wordt geschonken, door jou als als haar huisarts en door dit gezin. Alle liefs voor jullie allen! Rose

 • Wat heb jij een groot aanvoelend vermogen, Jan. Grandioos! En daardoor doe je de juiste dingen op het juiste moment. Hier is weer het bewijs geleverd: liefde en waarheid werken genezend. Waarheid, namelijk dat elke mens in wezen liefde is, maar onderweg eerst nog gehinderd wordt door zijn/ haar ego( niet-liefde) en daarmee belemmerende lagen moet doorworstelen rond hart en ziel. Liefdevolheid van buitenaf helpen om die hinder lagen af te pellen en weer uit te groeien tot die waarachtige mens met tal van specifieke kwaliteiten.
  En wat een fijnzinnige pen van schrijven heb je, joh! Je hart volgen en alle weerstand voor lief nemen, brengt andere kwaliteiten en talenten weer tot bloei!
  Mooi mens!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

28
apr, 2023
Jan Vingerhoets

Populair

Meld je aan om niets te missen

Mijn blogs verschijnen voorlopig nog op Linked in maar worden steeds sneller verwijderd. Wil je op de hoogte blijven als er nieuwe blogs verschijnen en ze hier teruglezen? Meld je dan aan en ik zorg dat je een bericht krijgt. 

©  Blogdoc.nl